Matemàtiques: Tema 5.

Al tema 5 de matemàtiques hem treballat els nombres romans, l’escriptura, comparació, aproximació… de nombres i la classificació de quadrilàters i de paral-lelograms.

.

ELS NOMBRES ROMANS

Abans de començar a realitzar activitats interactives sobre els nombres romans ens recomanable recordar una mica com funcionen els nombres romans. Els romans feien servir set lletres majúscules per escriure els nombres. A cada una d’aquestes lletres els romans li asignen un valor numèric.

Els nombres romans

A partir d’aquí, tots els nombres s’escriuen amb la combinació d’aquestes lletres, tenint en compte una sèrie de regles. Aquestes regles les vaig a explicar a continuació amb la gran ajuda dels tutorials d’AUKA digital.

.

Regles dels nombres romans:

Regla de la suma: una lletra escrita a la dreta d’una altra amb el mateix valor o més gran, hi suma el seu valor.

Regla de la repetició: només les lletres I, X, C i M es poden repetir, i a més, tres vegades com a màxim.

Regla de la resta: una lletra (I, X o C) escrita a l’esquerra d’una altra de més valor, en resta el seu valor.

Regla de la multiplicació per 1.000:una ratlla escrita damunt d’una o diverses lletres, en multiplica el valor per mil.

 .

Aquí teniu una sèrie d’activitats per tal de treballar els nombres romans:

 • La numeración romana. Activitat del nostre portal habitual “genmagic” i dels seus editors Roger Rey i Fernando Romero. Aquí treballaràs diferents activitats sobre els nombres romans. Ànims!

 • Des del govern de Canàries trobem aquesta activitat que compta amb 5 paquets d’exercicis sobre els nombres romans. A més a més, podem consultar les taules de valors dels nombres romans així com les diferents regles de numeració.

 • Aquí us deixo un Quadern Virtual del xtec sobre els nombres romans amb 6 activitats i una sèrie d’enllaços d’ajuda respecte als nombres romans.

A més a més, aquí teniu dos paquets d’activitats JClic per que descarregueu a casa vostra i també treballar els nombres romans:

 • Numeració romana, el.laborat per el Luís Pérez Gutíerrez des de l’Escola Can Massallera de Sant Boi de Llobregat (Baix Llobregat). Hi han 5 paquests per treballar numeració romana; s’expliquen des dels conceptes bàsics per a entendre el seu funcionament fins a activitats classificades per nivells.Luís Pérez Gutiérrez.

 • Els números romans. El.laborat pel Ferran Estruch des del CEIP Verge del Remei de Castelló de Rugat (La Vall d’Albaida). Altre paquet d’activitats sobre l’ús dels números romans: regles per a construir els nombres, equivalències entre el sistema decimal i el romà, expresions en les que fem servir els nombres romans…

 .
———————————
.
L’ESCRIPTURA DE NOMBRES

A continuació teniu una sèrie d’activitats per treballar l’escriptura dels nombres de manera digital:

 • Aquesta activitat pertany al xtec. S’ha de fer clic al botó vermell i ens sortirà un nombre, després esciure aquest nombres i finalment fer clic el color verd per veure si és correcte.

 • La següent activitat és un extracte d’un quadern virtual de numeració decimal del xtec. La finalitat de l’activitat és la mateixa que l’anterior, però la diferència és que ara tenim l’opció “mostrar” i “escriure”.

 • I finalment teniu altra activitat semblant però ara en castellà. Aquí teniu:

.
———————————
.
TREBALL AMB NOMBRES

Al tema 5 de matemàtiques es treballa, entre altres continguts, els nombres. En aquest cas arribem a treballar fins als nombres de 6 xifres, comparant-los i aproximant-los entre ells. Aquí que aquí teniu una sèrie d’activitats per treballar nombres:

 • Aquí teniu l’activitat Animalets Matemàtiques, on a través de diferents animals es treballa la numeració. Els seus autors son el Roger Rey i Fernando Romero i l’activitat està publicada al portal de creació e investigació multimèdia genmagic.com.

 • Ara teniu un apartat de l’activitat del xtec “aventura’t amb l’ortografia” titulada “d’aquí i d’allà“. Es tracta d’un JClic que no necessita descarregar i s’obrirà directament al vostre ordinador, aquí treballarem l’escriptura de nombres guiada per una noia aventurera.

 • Aquesta activitat del xtec és una mica més difícil, ja que surten els milions. Encara així, estic segur que sou capaços de treballar la activitat sense cap problema.

 • Aquesta activitat pertany a l’Editorial Teide i treballarem l’ordenació de nombres amb les pautes marcades per l’activitat.

 • A la següent activitat es continua treballant nombres amb l’Editorial Teide, en aquest cas nombres ordinals.

Per la recerca d’algunes activitats anteriors hem utilitzat el següent bloc , des d’aquí els felicitem!

 .

—————————–

.

CLASSIFICACIÓ DE QUADRILÀTERS i PARAL-LELOGRAMS

Per a treballar la classificació dels quadrilàters i els paral-lelograms us deixem aquí una sèrie d’activitats multimèdia.

 • La següent activitat forma part de l’edu 365 i es titula els quadrats, els rombes i els seus amics.

 • Aquesta activitat està molt bé perquè tracta els quadrilàters i més concretament la comparació d’un paral-lelogram amb un trapezoide i un trapezi. Forma part del portal del xtec i està creada pel GeoGebra.

 • I aquí teniu unes fitxes per a treballar que també trobem al portal del xtec: DESCARREGA 
Anuncis

Deixa un comentari !!!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s