Llengua Catalana: Tema 3.

Al tema 3 de llengua catalana hem treballat el còmic, les onomatopeies, les oracions enunciatives, exclamatives, interrogatives i imperatives així com la separació de sil-labes.

.

EL CÒMIC

Per treballar el còmic desenvolupant la competència digital hem utilitzat l’eina 2.0. Pixton. Pixton és un creador de còmics interactius, els qual els alumnes l’han utilitzat per realitzar les seves pròpies creacions. Feu clic al seu logo per accedir al tutorial que tenim al bloc:

——————————–

.

ONOMATOPEIES

Per treballar les onomatopeies hem utilitzat els següents materials multimèdia:

  • Aquesta activitat la trobem a l’editorial Teide per al curs de 5è.

  • A continuació us deixem un llistat d’onomatopeies que trobem a la web d’einesdellengua.com:

  • Aquí un altre document del slideshare d’onomatopeies:

.

——————————–

.

LA SEPARACIÓ DE SIL-LABES

Tant a l’àrea de llengua castellana com catalana treballem la separació de síl-labes i totes les seves regles. Aquí teniu una aplicació del JClic per poder practicar separant i comptant síl-labes:

A més, també us deixem aquesta web tenim una aplicació “silabeitor” en la que podem escriure una paraula en castellà i ens la separa en les seves corresponents síl-labes:I aquí deixem un vídeo que hem trobat al youtube del poema de Joana Raspall titulat Les síl-labes. Fixeu-vos bé amb la lletra com ens ensenya moltes paraules i el nombre de les seves sil-labes.

.
——————————–

.

EL DICCIONARI

Aquí us deixem dues activitats per treballar el diccionari:

  • Aquesta activitat de l’editorial Teide la realitzarem per a saber localitzar una paraula al diccionari.

  • La següent activitat és un paquet de JClic el-laborat l’escola La Salle de Sant Celoni. Aquí podreu treballar l’abecedari, diferents tipus de diccionaris (sinòmins, antònims, abreviatures…), identificar paraules que no es podem trobar al diccionari, ampliar vocabulari…

.
——————————–

.

TIPUS DE FRASES

El tema ens presenta els diferents tipus de frases que podem trobar: enunciatives, interrogatives, exclamatives i imperatives. Hem de recordar que una frase és un grup de paraules ordenades i amb sentit que utilitzem per comunicar-nos. Com ja hem dit, quan parlem i escrivim, utilitzem de diversos tipus de frases:

  • Frases enunciatives:  S’utilitza per explicar alguna cosa. Exemple: Hèctor té un cotxe blanc.
  • Frases interrogatives: Les utilitzem per fer preguntes. Exemple: Pots vindre aquí, Alex?
  • Frases exclamatives:  Es fan servir per expressar una emoció, sorpresa, alegria, lament, disgust… Exemple: Oh, no! He suspès l’examen!
  • Frases imperatives: Fem ordres. Exemple: Ainoa, vine aquí ja!
 .
Aquí teniu un quadern virtual del xtec per treballar els diferents tipus de frases:
.
.
Una activitat de l’editorial Teide per treballar els tipus de frases:
Anuncis